Royal run '18

One mile

One mile eller Den Engelske Mile måler helt præcist 1609,34 meter.

Det kan synes som en overflødig distance, når nu 1500 meter siden det første OL i 1896 har været standard for atletikkens mellemdistanceløbere. Men milen er egentlig den oprindelige distance, som med en vis ret kan kalde sig klassisk. Det var nemlig først med indførslen af det metriske system, at milen i det meste af verden blev konverteret til den 1500 meter, som blandt amerikanerne længe var kendt som den ”metriske mile”.

Når milen har en betydelig plads i sportshistorien, skyldes det i høj grad englænderen Roger Bannister, som i 1954 som det første menneske klarede at løbe den på under fire minutter. Dét løb vakte genklang i hele verden og begrebet en ”drømmemil” var født. Siden har en kongerække af løbere jævnligt presset rekorden ned, så den i dag lyder på de 3:43,13 minutter, som marokkaneren Hicham El Guerrouj løb på i Rom i 1999.

Lever i bedste velgående

Selvom 1500 meteren har et klart overtag i dag, er milen bestemt ikke glemt. Ved det årlige Diamond League-stævne på Bislett Stadion i Oslo sluttes der fortsat af med ”The Dream Mile”, ligesom flere storbyer har et årligt gadeløb på distancen. Mest kendt er ”The Fifth Avenue Mile” i New York, hvor et felt af verdensklasseløbere starter på 80. gade på Manhattan, og så ellers bare spæner i lige linje ned til East 60th Street på lidt under fire minutter.

Samme tradition har vi ikke bevaret i Danmark, men i 1990 blev der på Frederiksberg afviklet et gadeløb af høj klasse. ”Gunnar Nielsen Mile” hed det – opkaldt efter den første dansker, som løb en ”drømmemile”. Ved dét løb kom en ukendt 17-årig Wilson Kipketer i øvrigt ind som nr. 5...

Løb 1 mile til Royal Run

Nu er det din tur til at prøve at løbe 1 mile. Det kan du gøre 21. maj i følgende byer: